ویروس hpv یا پاپیلومای انسانی ویروسی است که می تواند باعث به وجود آمدن سرطان سرویکس و زگیلهای تناسلی و سرطان های دیگر شود.
hpv ها ویروس های dna دارد ریشه های حلقوی هستند که با ژن کند کننده پروتئین های ویروسی و متعلق به خانواده های پاپیلوما ویروس وجود دارند.
این گروه از ویروس ها بسیار متنوع و بزرگ هستند در گروه پستانداران پرندگان مهره داران یافته خواهد شد سلول های اپیتلیال پایه پوستی مخاطی را آلوده خواهد کرد و عامل ایجاد بیماری های زیادی می شود از جمله این بیماری ها می تواند ضایعات خوش خیم یا بدخیم سرطانی باشد.
طولانی شدن عفونت بعضی از ویروس hpv می تواند منجر به سرطان سرویکس یا دهانه رحم شود و تقریبا دلیل اصلی سرطان دهانه رحم همین نوع است. همچنین انواع دیگری از سرطان مثل سرطان مقعد، سرطان پنیس، سرطان واژن ، سرطان های ناحیه دهانی با عفونت hpv می تواند در تماس باشد.
این ویروسها می توانند از طریق تماس پوست با پوست از مخاط فرد آلوده به فرد سالم انتقال پیدا کند و به واسطه زخم پوستی و مخاطی وارد بدن او شود شایع ترین راه انتقال عفونت اچ پی وی از طریق رابطه جنسی است.
اگرچه معمولا توسط سیستم ایمنی با آن مقابله می شود اما ممکن است در برخی از بدن ها باقی بماند در سراسر دنیا خطر ابتلا به اچ پی وی حداقل یکبار در طول زندگی زنان و مردان ۵۰ درصد است نقش hpv در ایجاد سرطان بسیار گسترده است و باز هم مورد مطالعه قرار می گیرد.
تا به امروز بیشتر از ۱۵۰ نوع از ویروس های اچ پی وی بر اساس جهش ژنتیکی پروتئین کپسید شناسایی شده است که ۴۰ نوع آن سلول های اپیتلیال ناحیه تناسلی را درگیر میکند و در ۵ نوع آن طبقه بندی شده است اما فقط نوع ۱۶ و ۱۸ این ویروس امکان ایجاد سرطان دهانه رحم را به دنبال دارد.
نحوه انتقال ویروس hpv
ویروس hpv بر اساس ارتباطات اپیدمیولوژیک می تواند به راحتی منجر به سرطان دهانه رحم شود البته در برخی از گروه ها خطر خواهد بود گروه کم خطر اچ پی وی شامل hpv نوع 6 و hpv نوع 11 هستند که از نوع کم خطر این ویروس می باشد.
تقریبا ۹۰ درصد زگیل های تناسلی از این دو نوع می باشند. hpv نوع ۱۱ باعث تغییر در دهانه رحم میشود. زگیل های تناسلی به شکل برجسته با ضایعاتی بر روی دستگاه تناسلی چند هفته یا چند ماه بعد از رابطه جنسی با فرد مبتلا به این ویروس ظاهر میشود و باعث ایجاد بیماری های جدی تر می گردد البته این دو نوع به سرطان منجر نمی شود.
گروه پرخطر گروه پرخطر یا آنکوژن در شماره های ۱۶،۱۸ ۳۱،۳۳ و ۴۵ قرار گرفته اند که بیشترین ارتباط را با سرطان دهانه رحم دارند. نوع ۱۶ آن علت ۵۰ درصد از سرطان های دهانه رحم در دنیا است و نوع ۱۶ و ۱۸ تقریبا ۷۰ درصد سرطان رحم را به خود اختصاص دادند و عفونت با نوع اچ پی وی پرخطر بسیار خطرناک است اما به خودی خود برای ایجاد سرطان نا کافی می باشد اکثر خانم های مبتلا به عفونت hpv به سرطان دچار نمی شوند و بیشتر این ویروس ها فاقد علایم اند بدن آن ها را خودش حذف میکند تیپ ۴۵و۳۱ حدود ۵ تا ۱۰ درصد از سرطان های را به خود اختصاص داده است.
سرطان
اسکوبی تقریبا در همه سرطان های دهانه رحم نقش اصلی را ایجاد میکند سرطان ناشی از hpv در مردان بسیار کم است امروز عمدتا در ناحیه تناسلی و مقعد خانم ها رشد می کنند سرطان های دهان و حلق ناشی از اچ پی وی در حال افزایش هستند و تخمین زده میشود که امروزه میتوان از ۳۰ تا ۵۰ درصد از این نوع سرطان را به وجود آورد.
سرطان دهانه رحم دومین سرطان شایع در میان خانم های دنیا است و ۴ درصد از کل سرطانها را به خود اختصاص داده است داشتن انواع خاصی از اچ پی وی میتواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد .
نوع سرطان اغلب تا زمانی که شروع به گسترش نکردند علائم ایجاد نمیکند به منظور گسترش سرطان می توان علائمی داشت باشد از جمله این علائم عبارتند از:
- درد در زمان رابطه جنسی
- خونریزی های غیرطبیعی از واژن یا خونریزی به دلیل چرخه قاعدگی
- ترشحات واژن که ممکن است حاوی خون باشد
- عفونت های پوستی مانند زگیل های تناسلی توسط php به وجود میآیند
- زیرگروه های عامل زگیل هستند سرطان را ایجاد نمیکند.
اما وجود زگیل های تناسلی احتمالا میتواند نشانه سرطان بد خیم باشند. در بیشتر موارد سیستم ایمنی بدن قبل از اینکه زگیل ها عفونت را شکست دهند با آن ها مقابله میکند اما هنگامی که زگیل زده شود بسته به نوع hpv در شکل ظاهری متفاوتی خود را نشان می دهد.
زگیل
رگیل های تناسلی باعث ناراحتی و درد می شود اگر چه ممکن است خارش آن ها شدید باشد و حس کشیدگی و حساسیت به شما بدهد.
دیدن نواحی مخاطی غیر تناسلی باعث بروز زگیل در دهان زبان میشود که ناشی از ارتباط جنسی آلوده است به صورت برجستگی های زمخت ظاهر میشوند که معمولا روی انگشتان دست هستند در بیشتر موارد زگیل های معمولی به ساییدگی ناخوشایند اما ممکن است دردناک مستعد آسیب خونریزی باشند.
نوع دیگری از زگیل ها در کف پا است که به صورت دانه های و سختی دیده میشود معمولا روی پاشنه پا به وجود می آید این ویژگی ها ممکن است باعث ناراحتی در راه رفتن شود زگیل های تخت ضایعاتی و سطح صاف و کمی برجسته است و آنها میتوانند در هر نقطه از بدن دیده شوند اما کودکان معمولا آن را روی صورت و مردان بیشتر در ناحیه گوش و خانم ها در پا آن را می بینند.
تست شناسایی اچ پی وی در خانمها
تست پاپ اسمیر برای شناسایی سلول های غیرطبیعی در خانم ها استفاده می شود این آزمایش می تواند سرطان دهانه رحم یا سایر مشکلات را شناسایی کند خانم ها باید در سن ۲۱ تا ۲۹ سال حداقل یک بار در سال و زنان بین سنین ۳۰ تا ۶۵ سال هر ۵ سال یک بار آزمایش dna و پاپ اسمیر را برای شناسایی ویروس ها سرطانی انجام دهند.
در صورتی که نتایج پاپ اسمیر غیر طبیعی بود پزشک آزمایش اچ پی وی را برای شما تجویز می کند همچنین در صورتی که ویروس از نوع سرطانی باشد پزشک تغییرات بدن را مورد بررسی قرار می دهد.
———————————————————–
راه های ارتباطی با دکتر ساره زرع پیما
پیج اینستاگرام دکتر ساره زرع پیما
کانال آپارات دکتر ساره زرع پیما
کانال نماشا دکتر ساره زرع پیما
———————————————————–