فشار خون نیروی وارد شده به رگ های دیواره قلب است فشار خون یا فشار خون بالا زمانی اتفاق می افتد که این نیرو از حالت طبیعی خود بالا تر برود فشار خون انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
فشار خون حاملگی
فشار خون مزمن
پره اکلامپسی
فشار خون حاملگی
ممکن است این عارضه به وزن کم در نوزادان یا زایمان زودرس منجر شود برخی از خانم ها بر اثر فشار خون حاملگی به پره اکلامپسی مبتلا می شوند.
فشار خون مزمن و مواردی که در آن افراد قبل از هفته های بیستم بارداری یا قبل از حاملگی به فشار خون مبتلا می شوند فشار خون مزمن می گویند.
برخی از خانم ها مدت ها قبل از بارداری به عارضه فشار خون مبتلا هستند اما امکان دارد تا قبل از اندازه گیری فشار خون در زمان ویزیت قبل از زمان هیچ اطلاعی نداشته باشند فشار خون مزمن گاهی وقت ها می تواند به بروز پره اکلامپسی هم منجر شود.
پره اکلامپسی
به افزایش ناگهانی فشار خون بعد از هفته های بیست و دوم بارداری پره اکلامپسی میگویند که معمولا در سه ماهه آخر زمان بارداری به وجود میآید در موارد نادر ممکن است این نشانه ها تا بعد از زایمان هم به وجود نیاید در این حالت پره اکلامپسی پس از زایمان می گویند در اثر پره اکلامپسی به برخی از اندام های داخلی مثل کبد و کلیه آسیب وارد می شود.
علائم این بیماری ممکن است شامل دفع پروتئین در ادرار و فشار خون بالا باشد پره اکلامپسی میتواند خطرات جدی را برای مادر و جنین داشته باشند و در برخی از موارد نتایج مرگباری برای هر دو به همراه دارد.
چه کسانی در معرض فشار بالا در بارداری هستند
اگر چند قلو باردار باشند اگر نژاد خانم آفریقایی باشد سابقه خانوادگی از اتلاف برای اتمام رسید داشته باشند به بیماری خاصی مثل لوپوس دیابت ترومبوفیلی مبتلا باشد برای بارداری از روش های مصنوعی مثل ivf اهدای تخمک یا اهدای اسپرم استفاده کرده باشد.
عوارض فشار خون بالا در بارداری
بر اثر پره اکلامپسی می توان گفت از رحم جدا شود به علت کمبود مواد مغذی و اکسیژن جنین رشد کافی پیدا نکند زایمان زودرس به وجود بیاید وزن نوزاد در زمان تولد کمتر از حد طبیعی باشد جنین مرده به دنیا بیاید به کلیه ها کبد مغز سایر اندام ها و سیستم گردش خون آسیب وارد شود.
خطر ابتلا به بیماری های قلبی برای مادر افزایش پیدا کند و به پره اکلامپسی بروز پیدا کند زمانی که پره اکلامپسی شدید باشد و کارکرد مغز را مختل کند و به تشنج و کما رفتن منجر شود سندروم هلپ به وجود بیاید این عارضه زمانی میتواند رخ دهد که بر اثر پره اکلامپسی یا اکلامپسی به کبد و سلول های خونی آسیب وارد شود البته این سندروم نادر است ولی می تواند بسیار خطرناک باشد.
علائم فشار خون در بارداری
علائم احتمالی عبارتند از فشار خون بالا و دفع بیش از حد پروتئین در ادرار سردرد ماندگار یا ایجاد تورم در صورت دست ها و پا ها مشکلات بینایی از جمله تاریکی دید نقاط نورانی احساس درد در بالای سمت راست شکم سختی و مشکلات در نفس کشیدن میتواند باعث تشنج و حالت تهوع و استفراغ و خروج ادرار شود در مواردی که این عارضه به سندروم هلپ منجر گردد می تواند بیماری درگیر خونریزی کبودی خستگی شدید و نارسایی کبد می کند.
موسس پره اکلامپسی و فشار خون در بارداری
پزشکان در هر نوبت روز ۲۲ قبل از زایمان فشار خون و ادرار مراجعین را مورد بررسی قرار می دهند افرادی که فشار خون است طبیعی بالاتر باشد به خصوص اگر در هفته بیستم بارداری باشند ممکن است پزشک برای ان ها پره اکلامپسی را تشخیص دهد و برای آزمایشات تکمیلی تجویز نماید از جمله آزمایش ها شامل آزمایش خون تست تشخیص پروتئین اضافی در ادرار و همچنین آزمایشات مرتبط با تشخیص علامه دیگر عوارض می باشد.
درمان فشار خون بالا در بارداری
اگر کمتر از ۳۷ هفته از بیمار گذشته باشد پزشکان وضعیت نوزاد و مادر را زیر نظر میگیرند نظارت در سقط جنین اغلب به واسطهی سونوگرافی و بررسی وضعیت رشد جنین و ضربان قلب او انجام میشود این در حالی است که سلامت و مادر هم با آزمایش خون و ادرار مورد بررسی قرار می گیرد که از پزشک برای کنترل فشار خون و جلوگیری از تشنج برای ما در یک سری دارو ها را تجویز کند و در برخی از موارد برای تسویه بلوغ گریه های نوزاد دارو های استروئیدی برای مادر تغذیه میکنند در صورتی که عوارض پره اکلامپسی شده باشد ممکن است پزشک درمان زودتر از آن را برای مادر توصیه نماید.
پیشگیری از پره اکلامپسی
راه پیشگیری قطعی برای این بیماری وجود ندارد و فقط در افرادی که عوامل خطر برای آن ها ذکر شده است این یک سری پیشگیری و پیشنهاد میشود به عنوان مثال افرادی که در معرض فشار خون مزمن قرار دارد توصیه میشود قبل از باردار شدن حتما به یک متخصص زنان مراجعه کنند و مشاوره قبل از بارداری انجام دهند تا اقدامات لازم برای بارداری شان جهت کنترل فشار خون انجام شود کاهش وزن در افرادی که اضافه وزن شدید دارند و کنترل هرگونه مشکل پزشکی دیگری مثل دیابت در زمان قبل از بارداری می تواند از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کند.
توصیه های برای مادران با فشار خون بالا
مادران که به فشار خون بالا مبتلا هستند باید رژیم غذایی خود را تغییر بدهند و غذایی غنی از پروتئین و کلسیم و ویتامین داشته باشند و مکمل آهن را در برنامه غذایی شان بگذارند محدودیت مصرف نمک برای آن ها توصیه میشود و دقت مصرف روزانه باید این نمک بخورند تا به تعادل الکترولیتی بدنشان کمک شود.
در صورت بروز علائم حتما باید سریعاً به پزشک مراجعه کننده به مراکز درمانی برود اگر احساس کاهش حرکات جنین کردن درد زایمان گرفتن سردرد مداوم داشتن تهوع و استفراغ شدید اختلالات بینایی خونریزی واژینال یا پارگی کیسه آب و درد در قسمت های فوقانی شکم داشتن حتما باید سریعا به پزشک مراجعه کنند
———————————————————–
راه های ارتباطی با دکتر ساره زرع پیما
پیج اینستاگرام دکتر ساره زرع پیما
کانال آپارات دکتر ساره زرع پیما
کانال نماشا دکتر ساره زرع پیما
———————————————————–