سندروم تخمدان پلی کیستیک اختلال هورمونی می باشد که در میان دختران جوان و زن ها به وقوع می پیوندد و شایع ترین اختلال داخلی در خانم ها به حساب می آید.
سندروم پلی کیستیک به معنای تعداد زیادی کیست است این ویژگی اصلی این سندروم این است که تخمک از تخمدان آزاد نمی شود در عوض مایعی شکل میگیرد و کیسه هایی را تشکیل می شود که با آن ها کیست میگویند که این ویژگی منشاء اصلی نامگذاری این اختلال است.
اما تمام خانم هایی که در آن ها تشخیص تخمک پلی کیستیک داده میشود تخمدان های پلی کیستیک ندارند عوامل ایجاد سندروم پلی کیستیک هنوز مشخص نیست اما باور بر این است که عدم تعادل هورمون های جنسی و مقاومت و اثرات هورمون انسولین مشکلات اصلی این تا هستند این مشکلات میتواند سبب علائم نشانه ها و عوارضی مثل پرمویی صورت بدن و افزایش وزن پریود های نا منظم ناباروری افزایش خطر ابتلا به دیابت و بیماری های قلبی را دارد.
حدود ۵ تا ۶ میلیون از خانم های آمریکایی داره این سندروم هستند اما اغلب آن ها از این موضوع مطلع نیستند عامل ناباروری در آمریکا اغلب این بیماری است یعنی حدود ۱۰ درصد از خانم هایی که سن بارداری هستند تحت تاثیر این بیماری باردار نمی شوند.
سندروم تخمدان پلی کیستیک بیماری است که در هر سنی بعد از طلاق می تواند به وجود بیاید در حالتی که علت دقیقی برای آن مشخص نیست اما تحقیقات ژنتیکی نشان می دهد که زن هایی که خواهران مادران و اطرافیان آن ها دارای این سندروم هستند دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری می باشند.
در خانم های مبتلا به این سندرم قاعدگی ها معمولا نامنظم هستند یا مدت طولانی دارند بالا بودن سطح هورمون مردانه اندروژن در خون آن ها مشاهده می شود و سبب این اختلالات می گردد در این شرایط احتمال بارداری کم میشود جوش های چرکی پوست چرب مو های زائد صورت و بدن ریزش مو از علائم این سندرم به حساب می آیند.
نشانه های سندروم تخمدان پلی کیستیک
علت سندروم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
تخمدان زنان ماهانه تخمک های نارس یا فولیکول های تولید میکند فولیکول رشد کرده که پروسه تخمک گذاری تخمک های رسیده را آزاد می نماید در افراد مبتلا به این سندروم تخمدان ها به صورت طبیعی فعالیت نمیکنند و تخمک رسیده ای ساخته نمیشود و به همین دلیل به تعادل هورمون ها به هم میخورد همچنین هورمون تستسترون بیش از حد آزاد میشود و در روند تخمگذاری ماهانه اختلال ایجاد می نماید.
علت اصلی تنبلی تخمدان هنوز مشخص نیست اما عواملی وجود دارد که شخص را مستعد این اختلالات میکند از جمله انسولین زیاد هورمون انسولین تولید شده توسط پانکراس میزان قند خون را متعادل می سازد.
زود انزالی باعث می شود که سلول قند دریافتی را به انرژی تبدیل نماید در سلول های مقاوم به انسولین این اتفاق رخ نمیدهد در نتیجه میزان قند خون بالا خواهد ماند در این شرایط بدن برای تنظیم خون و انسولین بیش تری نیاز دارد و بیشتر تولید میکند.
انسولین زیاد باعث ترشح بیش از حد هورمون اندروژن میشود و در فعالیت تخمدان ها اختلال به وجود می آورد.
التهاب خفیف التهاب خفیف در اثر عفونت ایجاد میشود گلبول های سفید نقش موثری دارند بر اساس آزمایش های زنان مبتلا به این سندرم دچار التهابات خفیف هستند در این حال تولید آندروژن افزایش پیدا کرده و شخص را در معرض بیماری های قلبی عروقی هم قرار می دهد.
تحقیقات انجام شده برای تخمدان پلی کیستیک نشان می دهد که ژن یکی از دلایل به وجود آمدن سندروم تخمدان پلی کیستیک است.
اندروژن زیاد سطح بالای اندروید منجر به رویش مو های زائد و اکنه می شود.
عوارض سندروم تخمدان پلی کیستیک
عوارض ابتلا به سایر بیماری ها در افراد مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک عبارتند از:
- نازایی
- دیابت بارداری
- فشار خون بارداری
- سقط جنین یا زایمان های زودرس
- خونریزی غیر طبیعی رحم
- سرطان آثار رحم
- بیماری های قلبی
- چاقی
- اختلالات افسردگی
- اضطراب
- وقفه تنفسی در خواب
- دیابت نوع دو یا پیش دیابت
- سندروم متابولیک
تشخیص سندروم تخمدان پلی کیستیک
پزشک معالج با کمک معاینات فیزیکی و استفاده از تست های آزمایشگاهی می تواند این بیماری را تشخیص دهد و با استفاده از این آزمایشگاه ها به بررسی رشد موهای زائد آکنه صورت مقاومت به انسولین تغییرات وزنی دوره های قاعدگی سونوگرافی لگن آزمایش خون برای اندازه گیری سطح هورمون قند خون و کلسترول تست های بارداری در صورت تاخیر در عادت ماهانه معاینات لگن و اندام تناسلی می پردازند.
درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک
تغییر در سبک زندگی ممکن است پزشک معالج به شما توصیه کند که رژیم های غذایی کم کالری و سالمی داشته باشد به طور منظم ورزش کنید و اضافه وزن خود را کاهش دهید.
بررسی نشان میدهد میزان کمی در کاهش وزن می تواند به روند بهبود این سندروم کمک کند کاهش وزن عملکرد دارو های تجویز شده را افزایش میدهد و از این طریق در درمان ناباروری موثر است.
قرص های جلوگیری از بارداری
داروهای ضد هورمون مردانه
این دارو ها با مهار کردن تولید هورمون ها آکنه و روش غیر طبیعی مو های زائد صورت را میخواهد اسپیرونولاکتون داروی است که بسیاری از پزشکان هورمون مردانه را مهار می کند در واقع اسپیرونولاکتون نظیر اندروژن بر پوست را مهار میکند این دارو هنگام بارداری و یا بانوانی که قصد بارداری دارند منع مصرف دارد منجر به نقص مادرزادی جنین میشود.
پروژسترون
هورمون پروژسترون عادت ماهانه را تنظیم می کند و هر ماه باید آن را مصرف کنید این هورمون همچنین خطر ابتلا به سرطان رحم را کم می کند بیشتر پزشکان مدروکسی پروژسترون یا پروژسترون طبیعی را برای بیماران مبتلا به این سندروم تجویز می نمایند.
متفورمین در تنظیم عادت ماهانه نیمی از خانم ها موثر است این دارو به صورت خوراکی تجویز می شود مقاومت سلول ها به انسولین را کم میکند و سطح آن در خون را پایین می آورد.
این ترتیب میتواند باعث کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت شد و در نهایت به کاهش وزن آن ها می پردازدکلومفین این دارو ضد استروژن برای تنظیم تخمک گذاری است و به صورت خوراکی در بخش اول سیکل عادت ماهانه تجویز میشود.
مترانیدازوا این دارو هم تخمدان را تنظیم و تحریک می نماید. افلورنیتین این دارو که به شکل کرم است باعث کاهش رشد مو های زائد صورت خانم ها میشود.
———————————————————–
راه های ارتباطی با دکتر ساره زرع پیما
پیج اینستاگرام دکتر ساره زرع پیما
کانال آپارات دکتر ساره زرع پیما
کانال نماشا دکتر ساره زرع پیما
———————————————————–