بافت آندومتریال همان بافت مخاطی رحم است که شامل سلول های خون بافت های همبند و غده ها هستند و معمولا درون رحم به وجود میآیند تا رحم را آماده برای تخم گذاری نمایند این بافت به صورت حفره های رحمی رشد می کند و به صورت ماهیانه تغییرات قاعدگی ایجاد می شود تا زمانی که آندومتر در داخل حفره رحمی شکل بگیرد.
همه چیز طبیعی است اما مشکل زمانی به وجود میآید که این بافت به قسمت های دیگر بدن مثل لگن وارد شود و به طور نابجا در این رشد کند تا در داخل لجن دچار خونریزی چسبندگی های داخل لگنی و التهابات دریانی میشود و همچنین میتواند منجر به وجود آمدن کیست های شکلاتی در اطراف تخمدان شوند و در روی اعصاب و بافت های وارد می شود موجب ایجاد درد های لگنی و شدید در خانم ها میشود معمولا با شدت بسیار زیادی در خانمها و دختران جوان ایجاد میشود و در سنین باربری ممکن است موجب به وجود آمدن مشکلات ناباروری در آن ها شود.
مکان هایی که در زیر آندومتریوز تشکیل میشوند اعضای داخلی رحم هستند تخمدان ها و عضله های رحم در قسمت هایی هستند که در معرض هجوم این بافت ها قرار میگیرند آندومتر اگر داخل تخمدان به وجود آید کیستی به نام آندومتریوما را به وجود میآورد و یا اگر در داخل عضلات رحم یا میومتر رشد کند آندومتریوز را تشکیل خواهد داد.
به طور معمول این بافت ها در زمان قاعدگی فرو خواهند ریخت. این کیست ها که در جای دیگر رشد کند قادر به فروریختن نیست که منجر به علایم زیادی می شود هر چه این بافت ها بزرگ تر شوند و عملکرد آنها بر روی سیستم ایمنی بدن بیشتر خواهد شد برای مثال ممکن است تمامی لوله های رحمی را مسدود کنند.
مهم ترین علائم آندومتریوز
در رابطه با دلایل ابتلا به اندومتریوز وجود دارد که با نظریه های که گفته شده است ممکن است مقداری از قاعدگی زمانی که از دهانه رحم میشود مجددا به این لوله ها بازگردد و به دلیل این که خون قاعدگی شامل پوست های رحمی هستند و در آنجا آندومتر را به وجود بیاورند تخمدان و لوله رحمی تغذیه کنند و در آن قسمت ممکن است زنده بماند.
نظریه دوم که در دوران جنینی قابلیت تبدیل شدن به بافت های مختلف را دارند عوامل ناشناخته در این قسمت باقی می ماند و ماهیت آن را تغییر خواهد کرد و تبدیل به سلول های آندومتری خواهند شد اگرچه تعداد تئوری های پاتولوژی در رابطه با آندومتریوز مختلف است.
عوارض ناشی از آندومتریوز
بیشتر از بقیه در معرض خطر ابتلا به آندومتریوز هستند زیرا اندومتریوز یک بیماری وابسته به استروژن یا همان هورمون های جنسی است در واقع همانطور که در بافت طبیعی آندومتر یوز استروژن باعث رشد میشود در رشد غیر طبیعی آن هم تاثیر خواهد گذاشت موجب رشد غیرطبیعی این بافت های ناهمبند میشود در نظر خانم هایی که در سنین باروری هستند بیشتر به این بیماری مبتلا خواهند شد.
تشخیص آندومتریوز
این بیماری با وجود اینکه یکسری مشکلات در لگن به وجود می آورد روش تشخیص قطعی برای آن فقط با استفاده از لاپاراسکوپی انجام میشود البته روش های مختلفی هم میتواند آندومتریوز را به نمایش بگذارد و منفی و مثبت بودن آزمایش را قطعی برای وجود یا نبودن آن را ثابت نمیکند.
عوامل موثر در ابتلا به آندومتریوز
هر فردی ممکن است به ویروس مبتلا گردد و برخی از عوامل میتواند در افراد زمینه ای می باشد مثل سن این بیماری بیشتر در خانم های بین سنین ۳۰ تا ۴۰ سال به وجود میآید که هرگز بچه دار نشدن.
ژنتیک عامل اصلی است. یک یا چند تن از نزدیکان بیمار به آندومتریوز مبتلا هستند سابقه پزشکی اطلاع به عفونت لگن مشکلات غیرطبیعی درون رحم بیا قاعدگی های غیر عادی باشد مصرف الکل کافئین عدم انجام فعالیت ورزشی می تواند بر وجود آندومتریوز تاثیر بگذارد.
درمان آندومتریوز
در موارد خیلی حاد تر جراحی است. هیسترکتومی همراه با برداشتن دو تخمدان انجام می شود جراحی از روش های درمانی است که تنها به صورتی که دارو ها موثر نباشند از روش جراحی استفاده میکنند.
دلایل شایع بیماری آندومتریوز


قاعدگی عقب گرد علت آندومتریوز قاعدگی های عقبگرد سنی حالت خون قاعدگی از بدن خارج نمیشود و لوله های رحمی کمک می کند تا این سلول ها در ناحیه لگن وارد شوند و خونریزی طولانی مدت اتفاق بیفتد.
رشد سلولهای جنینی حفره های شکمی و لگنی میتوانند به واسطه سلول های آندومتریوز پوشانده شود بعد از پوشش دهی این ناحیه می توانند با فضای آندومتریوز صورت های کیست مانند تشکیل شوندزخم جراحی در جراحی های مثل سزارین سلوله ای آندومتر ایجاد سلول های جدید کنند.
انتقال سلول های آندومتر
رگ های خونی یا مایع تشکیل شده از سلولهای آندومتر را به سایر قسمت بدن می رسانند.
مشکل در سیستم ایمنی
ناباروری در بیماران مبتلا به بیماری آندومتریوز به دلایل مختلف ایجاد میشود با بازگشت خون قاعدگی از داخل شکم و چنانچه از لحاظ شناختی که شرایط مناسب را برای ورود آندومتریوز در بدن داشته باشید بافت از طریق سلول های ایمنی از بین خواهد رفت و در اندومتریوز رسوب می کند رشد و خاصیت تهاجمی بافت به صورتی که وارد شدن به ناحیه تخمدان را در پی داشته است و بخش عمدهای از آن را از بین خواهد برد.
راه دیگر ایجاد ناباروری آندومتریوز آسیبی است که به سلول ها وارد میکند به این صورت که لوله ها حرکت مجرای خود را از دست میدهند و داخل رحم وارد نمیشوند و چسبندگی هایی که در آن شکل گرفته است نمیتواند تخمک را رها کنند. همچنین در برخی از افراد ناباوری ها و آندومتریوز ترشح موادی است که بافت ایجاد شده را به یکدیگر متصل می کند.
مراحل تشخیص بیماری آندومتریوز شامل مواردی است که پزشکان آن را تجویز میکند در مرحله اول پزشک متخصص در رابطه با عادت ماهیانه بیماری و سوابق پزشکی و خانوادگی است سوالاتی می پرسد.
پزشک زنان معاینات لگنی را انجام می دهد در صورتی ممکن است پزشکان قسمت های تناسلی را معاینه کنند. اگر پزشک اطلاع به بیماری آندومتریوز را تشخیص دهد برای او چند ماه دارو تجویز می کند اما اگر با دارو رفع نشود معاینات لگنی را باز هم انجام میدهد با استفاده از سونوگرافی سی تی اسکن و ام آر آی تصویر داخلی شکم را میبیند و ممکن است جراحی را برای فرد تجویز نماید در این جراحی معاینه بیمار با لوله های نازکی که دارای دوربین کوچکی است با برش هایی را در روی شکم ایجاد می نماید که به آن را پاراسکوپی می گویند و با این واسطه بافت اسکار یا کیست خونی را برمی دارند.
———————————————————–
راه های ارتباطی با دکتر ساره زرع پیما
پیج اینستاگرام دکتر ساره زرع پیما
کانال آپارات دکتر ساره زرع پیما
کانال نماشا دکتر ساره زرع پیما
———————————————————–